CRUISEN DOOR HET LEVEN VAN EEN MODERNE VROUW.

Durf jij een keuze te maken?

Een keuze maken. We doen het op dagelijkse basis, maar toch vinden vele van ons het vaak lastig. Maar wat is een keuze maken precies? En waarom vinden wij het lastig om keuzes te maken? en ervaren we keuzestress?

Laten we bij het begin beginnen. Het woord keuze betekent; het besluit om uit verschillende mogelijkheden er één te nemen. Het grote keuze aanbod van tegenwoordig is één van de zaken die het maken van een keuze moeilijk maakt. Je zult misschien denken dat een groot keuze aanbod niet vaak voorkomt, maar neem jezelf mee naar de supermarkt en ga voor het schap met koekjes staan of open Netflix en blader door alle films en series. Psycholoog Barry Schwartz beschrijft in zijn boek ‘de paradox van keuzes’* dat je bij een overvloed aan keuzes jezelf beperkingen op moet leggen. Dus bekijk alleen de romantische films sectie op Netflix als je een romantische film wilt kijken.

We hebben moeite met het maken van een keuze als het keuze aanbod maar uit twee of drie dingen bestaat. En zelfs als je zeker weet wat je wilt blijft de keuze lastig om te maken. Dit komt doordat we een voorgeprogrammeerde angst hebben om te verliezen. De theorie hierachter staat in de psychologie bekent als ‘verliesaversie’**. Het betekend dat de neiging om verlies te beperken twee keer zo groot is als het streven naar winst. Ondanks deze psychologische beperkingen is het belangrijk om keuzes te maken. Het is zelfs onmogelijk om geen keuze te maken, want zelfs dat is een vorm van kiezen. Daar komt nog bij kijken dat als jij geen keuze maakt de kans groot is dat andere een keuze voor jou zullen maken. Door zelf bewuste keuzes te maken:

  • Geef je grenzen aan;
  • Krijg je zelfvertrouwen;
  • En neem je controle over je eigen leven.

De angst die je dus hebt bij het maken van een verkeerde keuze is psychologisch en jij kunt hier invloed op uitoefenen.

Zelf heb ik keuze momenten gehad waarbij ik zo’n angst voor het maken van de verkeerde keuze had dat ik bijna verlamd raakte. Toch heb ik iedere keer een keuze gemaakt en viel de ervaring na de keuze altijd mee ten opzichte van de angst die ik had. Tegenwoordig kan ik steeds beter een bewuste keuze maken, want doordat ik al meerdere keren heb ervaren dat de uitkomst minder erg is dan dat ik van te voren bedacht had. Door te doen ben ik mij steeds bewuster dat de angst die ik vooraf had in werkelijkheid meeviel en toch lig ik ook nog wel eens ’s nachts wakker als ik een, voor mij, belangrijke keuze moet maken.

Raak jij verlamd door de angst die opkomt als je een keuze moet maken? Stel je het maken van keuzes ook uit? Of laat je anderen keuzes voor je maken? En wil je de controle terug? of gewoon makkelijker keuzes zelf maken? Dan wil ik jou graag helpen.

Stuur me een berichtje via mijn socials of laat hieronder je gegevens achter:

    *Barry Schwartz over ‘De paradox van keuzes’.

    **Bron verliesaversie.

    Follow by Email
    Instagram